Een haag voor de bij

Vandaag is het de dag voor de aarde en een van de initiatieven is de actie “voer de bij bij”. Dit is een actie waarbij men bij verschillende bijenvoedselbanken verspreid door het land zakjes met zaadjes van verschillende soorten bijenbloemen op kan halen. Zodra de temperatuur in het voorjaar weer boven de tien graden Celsius komt vliegen de bijen weer uit op zoek naar voedsel. En dat is er steeds minder voor ze, waardoor steeds meer bijen op de rode lijst komen te staan. Dit komt door het verlies van biodiversiteit en de grootschalige monocultuur (bloemloze weilanden) die Nederland kent. Daarom kunnen we maar beter voor de bij zorgen. Er kan zoveel meer dan de zakjes bloemzaad strooien in je border. Zo kunnen we altijd bedenken wat wij nodig hebben en kijken of we die kunnen combineren met de wensen van de natuur. Een beetje voor de bij en een beetje voor mij.  Zo plant ik een haag van drachtplanten waar ik zelf zelfs twee maal profijt van heb.

Ik wilde een haag tussen onze parkeerplaats voor de auto’s en de tuin waar de honden en de kinderen veilig kunnen spelen. Door deze haag worden de honden en kinderen belemmerd om de straat op te rennen. Nu houd ik ervan dat die haag, die ook pal naast mijn moestuin staat, niet alleen voor de bij maar ook voor mij en mijn gezin voor voedsel zorgt.

Foto door Hiếu Hoàng via Pexels

Het beste is om een diversiteit aan planten aan te houden. Echter vind ik zelf een haag wat slordig staan als deze uit verschillende struiken bestaat. Het groeit ongelijk en zo zie je dat je weer eens te laat bent met snoeien. Afwisseling is echter wel goed en ik wilde de haag daarom aanvullen met een aantal bomen die in de haag komen te staan. Ik koos voor een peer (Pyrus communis ‘Conference’) en verschillende soorten appels (drie keer een andere Malus domestica waarvan ik de cultivar naam niet ken). De appels had ik reeds in mijn tuin staan en hoefde ik alleen maar te verplaatsen, dus dat was een makkelijke keuze.

Ook de haagplant was niet moeilijk te kiezen. Ik had een “shortlist” van drie eetbare struiken: Rozemarijn (Rosmarinus officinalis), Salie (Salvia officinalis) en tijm (Thymus vulgaris). Alle drie drachtplanten voor de bij, wintergroen en de bladeren zijn het gehele jaar te oogsten. De tijm viel vanwege de lengte af, de haag zou toch minimaal zo’n 50 cm moeten worden om de kinderen en honden binnen te houden. Tijm wordt echter maar rond de 30 cm hoog. Ik koos voor de rozemarijn boven de salie vanwege de stevigere struikstructuur waarvan ik verwacht dat die meer is bestand tegen een stoot van een hond of een kind.

De bloei van de rozemarijn start in april en loopt door tot juni, daarnaast is de rozemarijn een drachtplant (nectar) voor een aantal wilde solitaire bijen, waaronder ook bedreigde of kwetsbare bijensoorten. De bomen bloeien in dezelfde periode als de rozemarijn met dracht van nectar en stuifmeel. Ze voorzien een ruimer spectrum van wilde bijen en ook weer die op de rode lijst staan.

Foto door Lukas via Pexels

Wat mijn haag niet heeft is het gehele jaar door bloei. Om te voorkomen dat de bij later in het jaar honger lijdt zorg ik nog voor andere gewassen. Zo plant ik elders in mijn tuin nog wat salie en boerenwormkruid die direct na de rozemarijn bloeien tot augustus en september. Een stukje van de dijk waar ik naast woon, wordt ingezaaid met wat van de bloemzaden van de voedselbank en mijn moestuin zal in het najaar bloemdragend zijn voor mijn winteroogst. Zo voer ik de bij bij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to Top