Van welvaart naar welzijn

Wat is er nodig om te durven kiezen voor welzijn? Nu we al meer dan een jaar met een pandemie te maken hebben, lijkt welzijn belangrijker dan ooit. En volgens mij begint die bij het goed zijn voor de omgeving, de aarde. We trekken al een jaar meer de natuur in. Natuurgebieden overstroomden van de vele mensen. Zelf zag ik dat de paden waar ik in mijn buurt jaar in jaar uit gewoon kon wandelen werden afgesloten, omdat deze kapot gelopen zijn. De natuur beslaat slechts 15% van het oppervlak van Nederland en toch is het de natuur waar we graag tot rust komen en we de kinderen in willen laten spelen. En nu gaat juist in Nederland gaat de biodiversiteit (de verscheidenheid van leven op aarde en de samenwerking daartussen) met rasse scheden achteruit.

Afbeelding van Mabel Amber, Messianic Mystery Guest via Pixabay

Door de monocultuur aan weilanden hebben de wilde dieren en insecten minder leefgebied en is de achteruitgang (85% t.o.v. in 1900) groter dan het gemiddelde in Europa (60%, bron). Van de bijensoorten wordt ruim de helft met uitsterven bedreigd, ruim 84% van de vlinders is uit ons land verdwenen en de afgelopen 10 jaar is het aantal diersoorten afgenomen met 40% (bron).

Onze grote influencer op het gebied van biodiversiteit, David Attenborough, laat in zijn film “A life on our planet” (te zien op Netflix) zien dat de natuur het uiteindelijk wel zal redden. Dit toonde hij aan in het voor de mens onbewoonbare Tchernobyl, waar de planten en dieren gewoon doorleven. Daar leeft de mens echter niet meer. Het is duidelijk: wij als mens hebben de natuur nodig, de natuur heeft ons, de mens, niet nodig.

Het gaat uiteindelijk niet om de welvaart, maar om het welzijn. Welzijn is de nieuwe welvaart. We moeten er alleen nog aan wennen. Ik ook, want zo ben ik zelf een goed voorbeeld van wat we gewend zijn om te doen voor welvaart en wat er van je wordt verwacht in de huidige maatschappij. Ik heb mogen studeren aan de Technische Universiteit van Delft, waar ik onder meer college kreeg van ex-astronaut Wubbo Okkels. Ik heb daarna goede banen getroffen. Allemaal op kantoor en achter een beeldscherm. Het stelt mij in staat om een lease auto te rijden, een leuk huis te bewonen en mijn zoon vier dagen naar de kinderopvang te brengen.

Met de komst van mijn zoon, die is inmiddels 10 maanden oud, ben ik mij gaan realiseren hoe we met de aarde omgaan. Ik wil aan toekomstige generaties een betere planeet doorgeven dan dat ik hem heb aangetroffen. Dat welzijn is zoveel belangrijker dan die welvaart. En hoe doe je dat?

Afbeelding van bertvthul via Pixabay

Een van de initiatieven waar ik blij van wordt zijn de ideeën van Folef van Nispen en Iman Stratenus. Zij hebben een idee uitgewerkt waarin zij aangeven dat we Nederlandse natuur flink kunnen vergroten naar 50%, zonder in te leveren op onze levensstandaard en bieden óók nog eens een oplossing voor het huizentekort anno 2021.

Een ander idee gaat over natuurinclusieve landbouw van Natuurmonumenten, waarin de monocultuur van gras wordt omgetoverd tot een stuk natuur met meer weidebloemen, waar plek is voor het boerenbedrijf, maar ook voor de insecten, weidevogels en de recreant.

Maar laten we eerlijk zijn, we zijn er nog niet. Het idee van Folef en Iman heeft nog onvoldoende steun om aangeboden te worden aan de regering en het aantal boeren die op de door Natuurmonumenten voorgestelde manier kunnen boeren is nog minimaal.

En ik? Ik heb de stap ook nog niet gemaakt. Durf ik de welvaart los te laten en écht te kiezen voor welzijn?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to Top