De challenge: Eten uit eigen tuin

Welkom bij de challenge om te eten uit eigen tuin! Ik ben Mariëtte en woon samen met mijn vriend, zoon, twee honden en drie kippen. Ik ben in opleiding voor tuinontwerper en wil meer betekenen voor de biodiversiteit in Nederland. Campanula Gardens staat voor mijn tuin, immers is de Campanula medium het Mariëtteklokje. Ik wil veel leren en dat doe ik in eigen tuin. Daarover houd ik je op de hoogte via deze blog.

Mijn erf is zo’n 250 vierkante meter en ligt direct aan een weg en aan een kanaal. Alle bewoners hebben zo hun eigen wensen en die wil ik komend jaar vervullen.

De uitdaging?

Een week van gerechten met alleen ingrediënten uit eigen tuin
(en een beetje olijfolie en zout).

Dit is leuk en aardig, maar ik moet met nog wat andere zaken rekening houden:

  • Veiligheid eerst! De tuin moet veilig zijn voor de honden en kinderen. Dat is de tuin nog niet. Voor onze Labrador Buddy van 10 jaar is de tuin prima. Die gaat de tuin niet uit en springt het water niet in. Ja, wij hebben nou net die ene Labrador met watervrees. Maar voor onze Flatcoated Retriever pup en onze dreumes is dit een heel ander verhaal. Dit betekent dat er een afscheiding tussen ons erf en de waterkant en een afscheiding tussen ons erf en de weg moet komen.
  • Dan moet er nog een prettige ruimte voor de kippen komen. De kippen hebben een hok en een ren, maar nog geen echte kippenleefomgeving. Ook dit stuk wil ik aanpakken, met plantjes die parasieten van de kippen weghouden en een natuurlijke scharrelomgeving. Daarnaast wil het oog ook wat.
  • Biodiversiteit, ja! Maar niet elk dier is welkom. We hebben mollen, katten en muizen. Ik hoop dat de ratten wegblijven, maar met een kippenhok is dat wel mogelijk dat we ook dit ongedierte aantrekken. Onze tuin moet zo onaangenaam mogelijk worden voor deze dieren.

Wat ik wil is eten van eigen bodem en zo laten zien dat je kan bijdragen aan de biodiversiteit van Nederland. Het droombeeld is dat we nadat we hebben gegeten in en uit eigen tuin ook het toetje kunnen plukken tijdens het natafelen. Heerlijk lijkt me dat!

Ga jij mee op reis?

De komende maanden blog en vlog ik over deze reis, zodat jij mee op de reis kan. Ik zal de tekeningen en de realiteit met je delen. De voor- en tegenspoed. De weetjes over biodiversiteit. Het dubben tussen schoonheid, biodiversiteit, opbrengst en functionaliteit. En natuurlijk het resultaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to Top